HOTSPOTS

Salland is een fantastische streek om te wandelen en te fietsen. Op verslingerdaansalland.nl vind je mooie wandel- en fiets/mountainbike routes, zoals de Sallandroute paars en de Oostermaetroute rood die vlak langs de Natuurcabin lopen. Fietsen/MTBs huur je in Holten bij Biketotaal of bij Jan Stam.

Bathmen – 5 km

Je kunt in Bathmen (5 km) terecht voor je dagelijkse boodschappen (kaasboer, bakker, slager, supermarkt, slijterij, drogist).

Boode Brasserie – koffie, lunch, diner – open di t/m za. 

Holten – 10 km

In Holten vind je de Sallandse Heuvelrug. een prachtig wandel-& fiets gebied. Vermijd na afloop het familierestaurant en drink een glaasje wijn bij Restaurant De Swarte Ruijter. In het restaurant kun je ook heerlijk lunchen of dineren (alle dagen open).

Natuurgebied de Holterberg is een prachtig  heuvelachtig gebied, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Deventer – 13 km

Deventer is één van de oudste steden in Nederland. Maak een wandeling door de oude straatjes en zorg ervoor dat je Carlos in Huis bezoekt (interieur winkel gevestigd in het oude gebouw van de Sallandsche Bank).

Restaurant Jackies. Altijd druk en gezellig. Goed eten en top service. Alle dagen open.

Davo. Deventer stadsbrouwerij & proeflokaal. Biertjes en burgers. Open wo t/m zo.

No11 (zusje van Jackies). Lekkere lunch en goede wijn. Alle dagen open.

Meadow. Deventer Stadsstrand. Heerlijk toeven op een zonnig terras met het mooiste uitzicht op Deventer. En lekkere koffie! Tip: neem het pontje vanuit de stad. Open van april tot en met oktober.

St. Maxime. Restaurant met een vleugje Parijs. Lunch, borrel en diner. Leuk terras!

Neem een biertje op het Welleterras aan de IJssel! Een fantastische plek om lekker met je voeten aan het water van de ondergaande zon te genieten. Op het terras kun je super lekkere Aziatische snacks en gerechtjes van het tegenover gelegen restaurant Bird eten. Alleen open als het mooi weer is.

Bij Bird kun je ook uitgebreid Aziatisch dineren binnen of op een fantastisch dakterras met uitzicht over de IJssel.

Drink een lekkere koffie, wijn of cocktail (de Gin Tonic doen ze goed!) bij Hotel Finch. Erg fijn plekje met een stedelijke sfeer.

The Lemon Tree. Fine dining…ofwel super lekker eten. Reserveren is een must.

Groote Poot. Lekker brood! Open di.-zat.

Gorssel – 14 km

In Gorssel vind je Museum More, het grootste museum voor Modern Realisme. Open di t/m zo. Naast More is Loetje gevestigd in een mooi oud pand. Alle dagen open.

Diepenveen – 16 km

Kwekerij het Nieuwe Veld. Thee en zelf gebakken taart in een kwekerij waar de mooiste dahlia’s te vinden zijn en een klein bijenmuseum – open op vrijdag van mei t/m oktober.

Hotel restaurant Gaia – Oud landhuis. Borrelen bij de houtkachel en genieten van het prachtige uitzicht, het eten is niet zo bijzonder – alle dagen open.

Twello – 17 km

Buitenpost. Boerderij, café, restaurant, blote voetenpad, streekwinkel, zelf bramen en frambozen plukken – open di t/m zo.

Zutphen – 20 km

Klein, mooi, gezellig, historisch en antroposofisch stadje. Marleen van Bijzonder Plekje heeft alle Hanzesteden in de omgeving bezocht. Volg vooral haar tips op! Voor Zutphen: stedentrip-hanzestad-zutphen.

Olst – 21 km

Kasteel de Haere – koffie en taart na een wandeling op dit mooie landgoed in Olst – open di t/m zo.

Verder weg…

Radio Kootwijk (44 km). Een voormalig zendstation. Bij het eerste bezoek waren we sprakeloos: onverwachte architectuur en natuur ontvouwen zich op een plek ver weg van alles.

Kamp Koningsweg (52 km). Een voormalig militair vliegveld (Fliegerhost Deelen) vermomd als een boerendorp. Drink een bier en eet een flammkuchen bij Garage Royal – check de website voor openingstijden.

Nationaal Park de Hoge Veluwe & Kroller Moller (53 km). fietsen, natuur, kunst. Prachtig.

Nationaal park Weerribben-Wieden. Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Door een verleden van turfstekers en rietsnijders is een prachtig gebied ontstaan vol meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Naast de natuur zijn er historische stadjes en dorpen zoals Giethoorn en Steenwijk. Leuk om te ontdekken met de auto of fiets maar nog beter met een elektrisch bootje of een kano. Overal te huur.

Hier vind je ook een andere bijzondere plek: het Waterloopbos. Een bos waar het Waterloopkundig Laboratorium jarenlang met water, stuwen, dammen en golfslagmachines onderzoek deed naar impact van water op de Deltawerken en meerdere wereldhavens. Nu overgroeid met een heel bijzonder groot kunstwerk.

Koloniën van weldadigheid. Jaren geleden reden we per toeval door Veenhuizen, een plek in Nederland dat pas sinds 1981 toegankelijk is. Veenhuizen is onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. In de 19e eeuw kocht de Maatschappij van Weldadigheid grote, onontgonnen stukken land op om Koloniën van Weldadigheid op te richten met als doen armoede te bestrijden. Vijf in de Noordelijke Nederlanden en twee in de Zuidelijke Nederlanden (de Belgische Kempen). Uit het hele land worden grote aantallen mensen en families in armoede ernaartoe gestuurd: om aan landbouw te doen, school te lopen en discipline aan te leren. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden gedwongen opgenomen. Een bijzonder geschiedenis waarover je meer kunt horen en zien in het gevangenismuseum dat daar is. In Frederiksoord in museum de Proefkolonie kun je ook meer te weten komen over deze bijzondere plekken.

Nog meer Overijssel en Gelderland tips….
https://www.bartsboekje.com/categorie/overijssel & https://www.bartsboekje.com/categorie/hanzestad